Korzeń Maca - złoto z And

Kiedyś kiedyś była sobie taka firma AZ-medica, która rozdawała gazetki z opisami swoich produktów. Pacjenci chętnie brali sobie te gazetki, bo zawierały też ciekawe historie, i nie raz zdażyło mi się je czytać gdy w zielarni nie było ludzi. Często przewijał się w nich temat roślin z Ameryki Południowej, a zwłaszcza z And. 

Oprócz Vilcacory, opisywano tam też korzeń maca, zwanego też żeńszeniem peruwiańskim.

Roślina należy do rodziny kapustowatych i rośnie w rejonie Peru i Boliwii, wysoko w Andach, na wysokości około 4000 metrów. Panuje tam niska temperatura, od +12 do znacznych mrozów. Europejczycy odkryli roślinę ponownie przed 1600 rokiem, w 1843 roku nadano jej nazwę łacińską Lepidium meyenii. Jej polska nazwa to pieprzyca peruwiańska.

Opis Uprawy Macy 

Dalej tutaj mowa o roślinie, nie o przaśnym chlebku. Maca to roślina podobna nieco do rzodkwi i rzepy, posiadająca rozbudowany, jasny korzeń, ale istnieją też odmiany fioletowe, czarne i niebieskie. Korzenie kremowe są najsłodsze, czarne bardziej gorzkie.

Uprawa Macy jest dość prosta, pominąwszy trudne warunki. Na tak dużej wysokości, prawie nie występują chwasty. Dodatkowo roślina jest często hodowana wraz z ziemniakami, ponieważ odstrasza szkodniki. Nawożone są naturalnym nawozem owiec i alpak. Z hektara zbiera się około 15 ton korzeni, dla porównania, w Polsce z takiego samego areału zbiera się 25 - 35 ton ziemniaków. Całkiem nieźle jak na zimowe warunki.

Maca w kuchni i medycynie tradycyjnej

Roślina zawiera około 70% cukrów, w większości polisacharydów. Nie opublikowano żadnych danych farmakodynamicznych dotyczących bezpieczeństwa jej działania. Zawiera kwas MTCA, może mieć potencjalne działanie mutagenne. Trochę to tak, jakby powiedzieć, że ziemniaki są trujące, bo zawierają solaninę :)

Maca ma specyficzny smak i w związku z tym, nie przyjęła się zbyt dobrze w innych częściach świata jako warzywo. Popularnością cieszą się natomiast preparaty z Macy. Chiński rynek suplementów rządzi się swoimi prawami i doszło do tego, że maca była nielegalnie przemycana z Peru. 

W kraju skąd pochodzi, maca wykorzystywana jest w wielu formach:

  • Maca pieczona w dole - huatia
  • Jako sok ze świeżych korzeni wymieszany z mlekiem
  • Tradycyjnie jako warzywo, dodawane do zup i innych potraw
  • Do produkcji piwa Chicha (Chyba było o tym w książce Tomek i anakondy) 
  • Jako liście, zarówno jedzone na surowo, jak i jako dodatek do pasz dla zwierząt
  • Jako mąka, dostępna również w Polsce
  • Maca przetworzona w procesie ekstruzji, która usuwa niesmaczne włókna

Badania na temat Macy 

 Badania z 2016 roku potwierdziły korzystny wpływ macy na:

  • poprawę płodności u mężczyzn
  • zmniejszenie dokuczliwości objawów menopauzy

Według niepotwierdzonych źródeł (Internet), maca jest adaptagenem, wpływa też na:

  • zwiększenie odporności na stres
  • poprawę myślenia
  • libido
  • zaburzenia miesiączkowania
  • funkcjonowanie stawów
  • samopoczucie i ogólnie - na wzmocnienie organizmu
  • tarczycę
  • poziom glukozy we krwi 

Przed zażywaniem suplementów diety, skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą. 

Słowo od autora

Tekst ten powstał bez użycia AI (oprócz tłumaczeń). Przygotowanie każdego artykułu zajmuje kilka godzin (+ nerwy zszargane na walkę z Bloggerem), doceń ten wysiłek i podziel się artykułem ze znajomymi :) Zdjęć nie dodaję, bo rozwalają mi layout artykułów :(

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Najostrzejsze zupki chińskie

Skrzydłokwiat - roślina oczyszczająca powietrze idealna do miasta