Korze艅 Maca - z艂oto z And

Kiedy艣 kiedy艣 by艂a sobie taka firma AZ-medica, kt贸ra rozdawa艂a gazetki z opisami swoich produkt贸w. Pacjenci ch臋tnie brali sobie te gazetki, bo zawiera艂y te偶 ciekawe historie, i nie raz zda偶y艂o mi si臋 je czyta膰 gdy w zielarni nie by艂o ludzi. Cz臋sto przewija艂 si臋 w nich temat ro艣lin z Ameryki Po艂udniowej, a zw艂aszcza z And. 

Opr贸cz Vilcacory, opisywano tam te偶 korze艅 maca, zwanego te偶 偶e艅szeniem peruwia艅skim.

Ro艣lina nale偶y do rodziny kapustowatych i ro艣nie w rejonie Peru i Boliwii, wysoko w Andach, na wysoko艣ci oko艂o 4000 metr贸w. Panuje tam niska temperatura, od +12 do znacznych mroz贸w. Europejczycy odkryli ro艣lin臋 ponownie przed 1600 rokiem, w 1843 roku nadano jej nazw臋 艂aci艅sk膮 Lepidium meyenii. Jej polska nazwa to pieprzyca peruwia艅ska.

Opis Uprawy Macy 

Dalej tutaj mowa o ro艣linie, nie o prza艣nym chlebku. Maca to ro艣lina podobna nieco do rzodkwi i rzepy, posiadaj膮ca rozbudowany, jasny korze艅, ale istniej膮 te偶 odmiany fioletowe, czarne i niebieskie. Korzenie kremowe s膮 najs艂odsze, czarne bardziej gorzkie.

Uprawa Macy jest do艣膰 prosta, pomin膮wszy trudne warunki. Na tak du偶ej wysoko艣ci, prawie nie wyst臋puj膮 chwasty. Dodatkowo ro艣lina jest cz臋sto hodowana wraz z ziemniakami, poniewa偶 odstrasza szkodniki. Nawo偶one s膮 naturalnym nawozem owiec i alpak. Z hektara zbiera si臋 oko艂o 15 ton korzeni, dla por贸wnania, w Polsce z takiego samego area艂u zbiera si臋 25 - 35 ton ziemniak贸w. Ca艂kiem nie藕le jak na zimowe warunki.

Maca w kuchni i medycynie tradycyjnej

Ro艣lina zawiera oko艂o 70% cukr贸w, w wi臋kszo艣ci polisacharyd贸w. Nie opublikowano 偶adnych danych farmakodynamicznych dotycz膮cych bezpiecze艅stwa jej dzia艂ania. Zawiera kwas MTCA, mo偶e mie膰 potencjalne dzia艂anie mutagenne. Troch臋 to tak, jakby powiedzie膰, 偶e ziemniaki s膮 truj膮ce, bo zawieraj膮 solanin臋 :)

Maca ma specyficzny smak i w zwi膮zku z tym, nie przyj臋艂a si臋 zbyt dobrze w innych cz臋艣ciach 艣wiata jako warzywo. Popularno艣ci膮 ciesz膮 si臋 natomiast preparaty z Macy. Chi艅ski rynek suplement贸w rz膮dzi si臋 swoimi prawami i dosz艂o do tego, 偶e maca by艂a nielegalnie przemycana z Peru. 

W kraju sk膮d pochodzi, maca wykorzystywana jest w wielu formach:

  • Maca pieczona w dole - huatia
  • Jako sok ze 艣wie偶ych korzeni wymieszany z mlekiem
  • Tradycyjnie jako warzywo, dodawane do zup i innych potraw
  • Do produkcji piwa Chicha (Chyba by艂o o tym w ksi膮偶ce Tomek i anakondy) 
  • Jako li艣cie, zar贸wno jedzone na surowo, jak i jako dodatek do pasz dla zwierz膮t
  • Jako m膮ka, dost臋pna r贸wnie偶 w Polsce
  • Maca przetworzona w procesie ekstruzji, kt贸ra usuwa niesmaczne w艂贸kna

Badania na temat Macy 

 Badania z 2016 roku potwierdzi艂y korzystny wp艂yw macy na:

  • popraw臋 p艂odno艣ci u m臋偶czyzn
  • zmniejszenie dokuczliwo艣ci objaw贸w menopauzy

Wed艂ug niepotwierdzonych 藕r贸de艂 (Internet), maca jest adaptagenem, wp艂ywa te偶 na:

  • zwi臋kszenie odporno艣ci na stres
  • popraw臋 my艣lenia
  • libido
  • zaburzenia miesi膮czkowania
  • funkcjonowanie staw贸w
  • samopoczucie i og贸lnie - na wzmocnienie organizmu
  • tarczyc臋
  • poziom glukozy we krwi 

Przed za偶ywaniem suplement贸w diety, skonsultuj si臋 z lekarzem lub farmaceut膮. 

S艂owo od autora

Tekst ten powsta艂 bez u偶ycia AI (opr贸cz t艂umacze艅). Przygotowanie ka偶dego artyku艂u zajmuje kilka godzin (+ nerwy zszargane na walk臋 z Bloggerem), doce艅 ten wysi艂ek i podziel si臋 artyku艂em ze znajomymi :) Zdj臋膰 nie dodaj臋, bo rozwalaj膮 mi layout artyku艂贸w :(

Komentarze