馃馃Ma艣lan Sodu - wsparcie dla jelit馃馃
Na temat wp艂ywu zdrowia jelit na reszt臋 organizmu napisano ju偶 wiele. Kiedy艣 w magazynie Focus by艂 ciekawy artyku艂 o tym, 偶e jelita s膮 naszym drugim m贸zgiem. W jelitach mieszkaj膮 sobie po偶yteczne bakterie, kt贸re wytwarzaj膮 r贸偶ne substancje. Jedn膮 z nich jest ma艣lan sodu.
Ma艣lan sodu jest wytwarzany w okr臋偶nicy, na skutek fermentacji bakteryjnej w臋glowodan贸w. W wyniku niekt贸rych chor贸b dochodzi do zaburzenia jego produkcji i wtedy mo偶na zastanowi膰 si臋 nad jego suplementacj膮. Jest ona wa偶na tak偶e wtedy, gdy stosujemy diety niskow臋glowodanowe i niskob艂onnikowe.
Naturalne 藕r贸d艂a ma艣lanu sodu to:
- sery
- mleko
- mas艂o
Po艣rednim 藕r贸d艂em tej substancji jest b艂onnik pokarmowy, poniewa偶 od偶ywia bakterie, kt贸re nast臋pnie produkuj膮 ma艣lan sodu.
Jak dzia艂a na organizm ma艣lan sodu?
Ma艣lan sodu poprawia stan b艂ony 艣luzowej jelit. Wp艂ywa na stan b艂ony 艣luzowej jelita, zwi臋ksza jej ukrwienie i poprawia regeneracj臋. Jelita produkuj膮 tak偶e 艣luz, a niedob贸r ma艣lanu sodu wp艂ywa niekorzystnie na ten proces.
Kwas mas艂owy, kt贸ry powstaje z ma艣lanu sodu, stanowi tak偶e 藕r贸d艂o energii dla kom贸rek jelitowych.
W jakich zaburzeniach stosuje si臋 ma艣lan sodu?
- Zaburzenia trawienia, takie jak uczucie pe艂no艣ci po jedzeniu i wzd臋cia
- Refluks 偶o艂膮dkowo-prze艂ykowy, tak偶e spowodowany stresem
- W niekt贸rych zaburzeniach funkcjonowania tarczycy
- W przypadku zapar膰, biegunek i objaw贸w zespo艂u jelita dra偶liwego
- W chorobach autoimmunologicznych, takich jak IBS czy wrzodziej膮ce zapalenie jelita grubego, oczywi艣cie po konsultacji z lekarzem.
Wnioskuj膮c na ch艂opski rozum, m贸g艂by by膰 pomocny tak偶e przy terapii antybiotykami, kt贸ra pogarsza stan mikrobiomu jelitowego. W takiej sytuacji, bierze si臋 go dodatkowo z probiotykiem.
Ma艣lan sodu przyjmuje si臋 w formie kapsu艂ek, kt贸re pozwalaj膮 na dostarczenie go bezpo艣rednio do jelit. Preparaty z ma艣lanem sodu przyjmuje si臋 najcz臋艣ciej po posi艂ku.

Komentarze