馃崝Post, czyli o nie jedzeniu馃崝

Post jest naj艂atwiejsz膮 rzecz膮 do zrobienia. Po prostu nie jemy. Nie musimy robi膰 zakup贸w spo偶ywczych, przygotowywa膰 potraw i zmywa膰.  

Post jest jednocze艣nie trudny, bo wymaga zerwania starych nawyk贸w. Przyk艂adowo sam mam nawyk chodzenia do sklepu o 11 i przygotowywania sobie 艣niadania. Gdy poszcz臋, musz臋 jako艣 zwalczy膰 g艂贸d, kt贸ry wtedy si臋 pojawia. Najtrudniejszym przeciwnikiem jest nasz m贸zg, kt贸ry podsuwa nam najgorsze wym贸wki, by tylko znowu zacz膮膰 偶re膰.馃惙 

O po艣cie nigdy nie us艂yszysz w g艂贸wnym 艣cieku medialnym, chyba 偶e w kontek艣cie wy艣miewania go. 

W czasie postu zwykle czujemy si臋 lepiej ni偶 normalnie. Organizm nie traci energii na trawienie. Je艣li regularnie jesz za du偶o, zwykle czujesz r贸偶ne negatywne objawy, jak wzd臋cia i b贸le brzucha. Na po艣cie to mija. Po jedzeniu cz臋sto cz艂owiek jest senny, to objaw, 偶e zjad艂 za du偶o. W czasie postu senno艣膰 mija, nie musimy robi膰 sobie przerw na spanko.

Post jest najprostsz膮 diet膮, gdy nie przyjmujemy pokarmu, organizm najpierw:

  • Trawi to co zjedli艣my wcze艣niej
  • Zu偶ywa zapasy glikogenu
  • Przechodzi na spalanie t艂uszczu

Paradoksem jest to, 偶e cz臋sto nie jeste艣my g艂odni rano tak d艂ugo, a偶 co艣 zjemy. 艁atwo jest nam wytrzyma膰 na przyk艂ad do godziny 12, ale gdy ju偶 zjemy co艣, co zawiera w臋glowodany, wtedy trudno jest sko艅czy膰 z jedzeniem. 

G艂贸d 

G艂贸d jest dzisiaj rzadkim uczuciem. Ostatnio by艂em g艂odny chyba przed pandemi膮, gdy je藕dzi艂em do pracy i nie jad艂em rano 艣niadania. Gdy by艂em m艂odszy, potrafi艂em je艣膰 pierwszy posi艂ek po 20 i wtedy czu艂em do艣膰 silny g艂贸d. Dawa艂em jednak rad臋. Obecnie wydaje mi si臋, 偶e wyobra偶enie g艂odu (no bo nie sam g艂贸d, kt贸rego prawie nigdy nie czuj臋), staje si臋 coraz silniejsze. 

Przejadania si臋 uczymy tak偶e nasze dzieci. Daj膮c im na prezent s艂odycze czy chipsy, przyzwyczajamy je do poprawiania sobie humoru takim dopaminowym jedzeniem. Wychowujemy dzieci na bezmy艣lnych konsument贸w, kt贸rzy potem b臋d膮 wczytywali si臋 w Chrup Okazje popularnego sklepu z p艂azem. M贸j bratanek nie chce je艣膰 ju偶 nawet frytek, tylko konkretne frytki z sieci z 艂ukami. Jedzenie straci艂o swoj膮 pierwotn膮 funkcj臋 (tak samo jak zegz), s艂u偶y podbijaniu dopaminy i funkcjom spo艂ecznym, a nie zaspokajaniu g艂odu.

Co mo偶na zrobi膰 gdy wydaje si臋 nam, 偶e jeste艣my g艂odni?

Rozpisa艂em sobie ca艂膮 list臋:

  • Umy膰 z臋by
  • Ustawi膰 sobie timer na 25 minut i przeczeka膰 ten czas
  • Wej艣膰 na wag臋 i upewni膰 si臋, czy na pewno potrzebujemy dodatkowych kilogram贸w 
  • Zapisz sobie w dzienniku, co aktualnie czujesz 
  • Napi膰 si臋 ciep艂ej wody
  • Napi膰 si臋 herbaty
  • Poczyta膰 sobie o korzy艣ciach postu, na przyk艂ad na Reddicie czy obejrze膰 dr. Berga na Youtubie
  • Je艣li ju偶 nie dajemy rady i musimy i艣膰 do sklepu, kupmy nap贸j bez cukru
  • Albo wybierzmy co艣 zdrowego... 

Chodzi o to, by pomi臋dzy twoim uczuciem pseudo-g艂odu i akcj膮 jego zaspokojenia, pojawi艂a si臋 艣wiadoma przerwa. 

Toksyczne nawyki

Jedzenie jest nam bardzo mocno narzucane przez kultur臋. Zjedzenie obiadu w restauracji kojarzy si臋 z czym艣 przyjemnym, w zasadzie dobrym dla naszego zdrowia. Dlaczego jednak porcje s膮 tak ogromne i czujemy si臋 po nich a偶 tak 藕le. Ostatnio kupi艂em sobie udko z kurczaka na ostro i porcja wa偶y艂a ponad kilogram. Mo偶na by艂o z tego zrobi膰 posi艂ek dla 3 os贸b.

Dzisiejsza kultura promuje przejadanie si臋. Reklamy fast food贸w i restauracji, niezdrowe jedzenie w marketach, s艂odkie napoje. Najbardziej przera偶a mnie to, 偶e ludzie przejadaj膮 si臋 ca艂y rok, a na 艣wi臋ta, przejadaj膮 si臋 jeszcze bardziej, a potem to odchorowuj膮. 

Ostatnio m贸wi si臋 du偶o o zmniejszaniu porcji produkt贸w spo偶ywczych (Shrinkflation), ludzie s膮 oburzeni, 偶e ich porcja czekolady czy chips贸w jest mniejsza za t膮 sam膮 cen臋. Moim zdaniem, to 艣wietnie 偶e niezdrowe produkty s膮 coraz dro偶sze, bo im wy偶sza cena, tym ni偶szy popyt. 

Cytaty i 藕r贸d艂a

Pismo 艢wi臋te, Ewangelia wg. 艣w. Mateusza
Kiedy po艣cicie, nie b膮d藕cie pos臋pni jak ob艂udnicy. Przybieraj膮 oni wygl膮d ponury, aby pokaza膰 ludziom, 偶e poszcz膮. Zaprawd臋, powiadam wam: ju偶 odebrali swoj膮 nagrod臋. Ty za艣, gdy po艣cisz, nama艣膰 sobie g艂ow臋 i umyj twarz, aby nie ludziom pokaza膰, 偶e po艣cisz, ale Ojcu twemu, kt贸ry jest w ukryciu. 

Wikipedia: 

Organizm ludzki jest fizjologicznie przystosowany do okresowego przyjmowania posi艂k贸w i odst臋py pomi臋dzy kolejnymi posi艂kami wynosz膮ce do oko艂o jednej doby (24 godziny) s膮 zwykle uznawane za norm臋. 

 

Komentarze