Zachar mi艂y, nalej kwasu - o kwasie chlebowym

 Jakie艣 dziesi臋膰 lat temu, mia艂em kilka razy okazj臋 pi膰 kwas chlebowy z Ukrainy. "Rosyjska coca cola" w tamtych czasach rzadko pojawia艂a si臋 na naszych sklepowych p贸艂kach i stanowi艂a dla mnie raczej ciekawostk臋. Dzi艣 kwas kupisz w ka偶dym markecie, a z tego wpisu dowiesz si臋, dlaczego warto wrzuci膰 go do koszyka. Okazuje si臋, 偶e kwas posiada szereg korzy艣ci dla zdrowia!

Kwas chlebowy powstaje w procesie fermentacji z naturalnych sk艂adnik贸w, takich, jak chleb razowy, rodzynki, dro偶d偶e, ry偶 i woda. Podczas fermentacji wytwarza si臋 bardzo ma艂a ilo艣膰 alkoholu, si臋gaj膮ca maksymalnie 2 %. Podobna ilo艣膰 alkoholu znajduje si臋 w kiszonej kapu艣cie, bananach, kefirze i chlebie.
Pierwsze wzmianki o kwasie chlebowym pochodz膮 z roku 996.


G艂贸wnym napojem w 艣redniowiecznej Europie by艂o piwo - picie wody, by艂o niebezpieczne, ze wzgl臋du na jej nisk膮 jako艣膰. By膰 mo偶e, na terenach Rosji, t臋 rol臋 przej膮艂 kwas chlebowy. Gdy na zachodzie zacz臋to pi膰 na pot臋g臋 napoje gazowane, w krajach bloku wschodniego, nadal panowa艂 kwas. My艣l臋, 偶e wysz艂o to na zdrowie.

W sieci mo偶na znale藕膰 te偶 informacj臋, 偶e po 1990 roku, mocno odesz艂o si臋 od tradycyjnej receptury na kwas i zacz臋to go produkowa膰 z koncentrat贸w.


Wschodnia medycyna ludowa podkre艣la pozytywny wp艂yw kwasu chlebowego na w膮trob臋. Kwas zawiera mi臋dzy innymi:

  • Witamin臋 b12
  • Selen
  • Mangan
  • Witaminy z grupy B
  • 呕elazo
  • Fosfor
  • Magnez
  • Inne mikroelementy, jak na przyk艂ad 偶elazo i mied藕

Picie kwasu chlebowego daje szereg korzy艣ci dla zdrowia. 

Naturalny probiotyk
Podobnie, jak inne produkty powstaj膮ce w procesie fermentacji, jest probiotykiem. Poprawia dzia艂anie uk艂adu pokarmowego, zmniejsza intensywno艣膰 wyst臋powania alergii i mo偶e przyczyni膰 si臋 do poprawy odporno艣ci. Niedob贸r probiotyk贸w w diecie, mo偶e skutkowa膰 tak偶e biegunkami i zaparciami.

Dzisiejsze przetworzone jedzenie zawiera zwykle zbyt ma艂o probiotyk贸w, dlatego warto w艂膮czy膰 kwas chlebowy do swojej diety. Jego dzia艂anie pod wzgl臋dem probiotycznym, mo偶na por贸wna膰 do kefiru oraz jogurtu.

Pozytywny wp艂yw na uk艂ad nerwowy
Zestaw witamin z grupy B oraz minera艂贸w to to, czego potrzebuje uk艂ad nerwowy przem臋czonego cz艂owieka. B臋dzie dobrym wyborem, gdy czujesz si臋 zm臋czony i potrzebujesz regeneracji.




Pozytywny wp艂yw na w膮trob臋
Kwas to 藕r贸d艂o antyoksydant贸w oraz potasu. Te sk艂adniki mog膮 przyczyni膰 si臋 do poprawy funkcjonowania w膮troby. Kwas chlebowy pobudza tak偶e prac臋 woreczka 偶贸艂ciowego. Uwaga - je艣li zmagasz si臋 z powa偶nymi zaburzeniami pracy w膮troby, nie powiniene艣 pi膰 kwasu, ze wzgl臋du na to, 偶e zawiera alkohol.
(w sieci znalaz艂em te偶 informacj臋, 偶e kwas chlebowy ze sklepu nie zawiera alkoholu, natomiast mo偶na go znale藕膰 w kwasie domowym).


Zmniejsza stany zapalne
Niedob贸r antyoksydant贸w mo偶e prowadzi膰 do cz臋stszego wyst臋powania stan贸w zapalnych oraz chor贸b autoimmunologicznych. Cz臋ste picie kwasu chlebowego, mo偶e zmniejszy膰 ryzyko wyst臋powania tych dolegliwo艣ci.

Oczyszczenie organizmu
Kwas ma dzia艂anie moczop臋dne, przez co wspiera prawid艂owe funkcjonowanie nerek i pozwala usun膮膰 z organizmu niepotrzebne produkty przemiany materii.

Podobne produkty dost臋pne w sklepach
Angloj臋zyczne portale o zdrowiu por贸wnuj膮 kwas chlebowy do napoju Kombucha. Przypomina te偶 ciemne piwo w stylu Ksi膮偶臋cego Ciemnego albo czarnego Kozla, ale jest znacznie l偶ejszy w smaku. Mo偶na go te偶 por贸wna膰 troch臋 do czeskiej Kofoli cytrynowej.
Kwas smakuje tym lepiej, im jest zimniejszy.

Pos艂owie
Przygotowuj膮c ten artyku艂, korzysta艂em z angloj臋zycznych 藕r贸de艂. Zauwa偶y艂em niestety, 偶e bardzo cz臋sto ich autorzy wykazuj膮 si臋 brakiem znajomo艣ci tematu i w tekstach traktuj膮 kwas buraczany i kwas chlebowy jako jedno i to samo.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

馃彔馃摫Po偶egnanie ze smart home, czyli lepsze wrogiem dobrego馃摫馃彔

Najostrzejsze zupki chi艅skie

馃馃嵐Beninkaza szorstka (Benincasa hispida) - zrobisz z niej i herbat臋, i gulasz馃嵐馃