Zachar miły, nalej kwasu - o kwasie chlebowym

Kwas chlebowy powstaje w procesie fermentacji z naturalnych składników, takich, jak chleb razowy, rodzynki, drożdże, ryż i woda. Podczas fermentacji wytwarza się bardzo mała ilość alkoholu, sięgająca maksymalnie 2 %. Podobna ilość alkoholu znajduje się w kiszonej kapuście, bananach, kefirze i chlebie.
Pierwsze wzmianki o kwasie chlebowym pochodzą z roku 996.
Głównym napojem w średniowiecznej Europie było piwo - picie wody, było niebezpieczne, ze względu na jej niską jakość. Być może, na terenach Rosji, tę rolę przejął kwas chlebowy. Gdy na zachodzie zaczęto pić na potęgę napoje gazowane, w krajach bloku wschodniego, nadal panował kwas. Myślę, że wyszło to na zdrowie.
W sieci można znaleźć też informację, że po 1990 roku, mocno odeszło się od tradycyjnej receptury na kwas i zaczęto go produkować z koncentratów.
Wschodnia medycyna ludowa podkreśla pozytywny wpływ kwasu chlebowego na wątrobę. Kwas zawiera między innymi:
- Witaminę b12
- Selen
- Mangan
- Witaminy z grupy B
- Żelazo
- Fosfor
- Magnez
- Inne mikroelementy, jak na przykład żelazo i miedź
Picie kwasu chlebowego daje szereg korzyści dla zdrowia.
Naturalny probiotyk
Podobnie, jak inne produkty powstające w procesie fermentacji, jest probiotykiem. Poprawia działanie układu pokarmowego, zmniejsza intensywność występowania alergii i może przyczynić się do poprawy odporności. Niedobór probiotyków w diecie, może skutkować także biegunkami i zaparciami.
Dzisiejsze przetworzone jedzenie zawiera zwykle zbyt mało probiotyków, dlatego warto włączyć kwas chlebowy do swojej diety. Jego działanie pod względem probiotycznym, można porównać do kefiru oraz jogurtu.
Pozytywny wpływ na układ nerwowy
Zestaw witamin z grupy B oraz minerałów to to, czego potrzebuje układ nerwowy przemęczonego człowieka. Będzie dobrym wyborem, gdy czujesz się zmęczony i potrzebujesz regeneracji.
Pozytywny wpływ na wątrobę
Kwas to źródło antyoksydantów oraz potasu. Te składniki mogą przyczynić się do poprawy funkcjonowania wątroby. Kwas chlebowy pobudza także pracę woreczka żółciowego. Uwaga - jeśli zmagasz się z poważnymi zaburzeniami pracy wątroby, nie powinieneś pić kwasu, ze względu na to, że zawiera alkohol.
(w sieci znalazłem też informację, że kwas chlebowy ze sklepu nie zawiera alkoholu, natomiast można go znaleźć w kwasie domowym).
Zmniejsza stany zapalne
Niedobór antyoksydantów może prowadzić do częstszego występowania stanów zapalnych oraz chorób autoimmunologicznych. Częste picie kwasu chlebowego, może zmniejszyć ryzyko występowania tych dolegliwości.
Oczyszczenie organizmu
Kwas ma działanie moczopędne, przez co wspiera prawidłowe funkcjonowanie nerek i pozwala usunąć z organizmu niepotrzebne produkty przemiany materii.
Podobne produkty dostępne w sklepach
Anglojęzyczne portale o zdrowiu porównują kwas chlebowy do napoju Kombucha. Przypomina też ciemne piwo w stylu Książęcego Ciemnego albo czarnego Kozla, ale jest znacznie lżejszy w smaku. Można go też porównać trochę do czeskiej Kofoli cytrynowej.
Kwas smakuje tym lepiej, im jest zimniejszy.
Posłowie
Przygotowując ten artykuł, korzystałem z anglojęzycznych źródeł. Zauważyłem niestety, że bardzo często ich autorzy wykazują się brakiem znajomości tematu i w tekstach traktują kwas buraczany i kwas chlebowy jako jedno i to samo.
Komentarze