🥑🤑Awokado - przez nie nie zostaniesz milionerem, ale będziesz wspierał zdrowie🤑🥑
Awokado jest modnym, ale dość kontrowersyjnym owocem. Niejaki Tim Gurner podający się za milionera stwierdził, że wystarczy przestać jeść grzanki z awokado, by kupić dom. Cenna to porada, awokado po raz pierwszy kupiłem tydzień temu, a grzanek nie jem prawie wcale. A może jednak warto jeść awokado, by cieszyć się lepszym zdrowiem?
Skąd pochodzi awokado?
Awokado to roślina pochodząca z rodziny wawrzynowatych (podobnie jak laur, cynamon i safafrzan lekarski). Inna nazwa awokado to smaczliwka wdzięczna lub awokado właściwe. W naturze występuje ponad 200 gatunków pokrewnych. Awokado rośnie w obydwu Amerykach (ze szczególnym uwzględnieniem Meksyku i Ameryki środkowej) oraz w Azji południowo-wschodniej.
![]() |
zjesz! |
Roślina jest drzewem dorastającym do 24 metrów, liście przypominają nieco liście wiśni, na fotografiach wyglądają, jakby były pokryte woskiem. Owocem awokado jest gruszka z dużą pestką który dojrzewa bardzo długo. Kwestią sporną jest czy to co jemy w przypadku awokado, to jagoda czy warzywo. Naukowo jest to jagoda :)
To, że ludzie mogą jeść awokado jest trochę ewenementem, jest ono trujące dla większości zwierząt. Owoce kupowane w sklepach pochodzą zwykle z Ameryki Północnej lub Afryki i Azji. W ciepłych rejonach Europy także uprawia się awokado, jednak stanowią one jedynie niewielką część produkcji światowej.
Odmiany awokado
W sklepach dostępne są awokado Fuerte oraz Hass. Odmiana Hass jest bardziej orzechowa w smaku, ale i trochę droższa. Awokado Fuerte ma skórkę zieloną, natomiast Hass ciemniejszą, fioletowo-czarną.
Gdy kupujemy awokado największym problemem jest oczywiście jego dojrzałość. Zbyt twarde awokado jest mniej smaczne i powinno poczekać kilka dni przed skonsumowaniem. Aby przyśpieszyć ten proces można położyć je w cieplejszym miejscu. Pamiętajmy jednak by nie dopuścić do zepsucia owocu.
W popularnym markecie można kupić siatkę 4 awokado w różnym stopniu dojrzałości. Zwróć jednak uwagę czy najbardziej dojrzałe awokado w tym zestawie nie jest już zepsute, co niestety mi się przydarzyło. Można też kupować pojedyncze sztuki.
Właściwości zdrowotne awokado
Na tym blogu wiele pisałem na temat superfoods i w końcu przychyliłem się do zdania, że taką łatkę można przypiąć do każdego produktu. Awokado jednak wyróżnia się składem i być może zasługuje na bycie jedynym prawdziwym superfood.
Witaminy i minerały
Duże 200 gramowe awokado zawiera 30 gramów tłuszczu, nieco ponad 300 kalorii, białko, węglowodany, błonnik, dużo witamin i minerałów. Taka porcja dostarczy 56% dziennego zapotrzebowania na witaminę B5, 35% na witaminę K, 41% kwasu foliowego i miedzi. Potas (którego bardzo często nam brakuje), wspiera układ krwionośny, a w połączeniu z witaminą B6 będzie zapobiegał zmęczeniu, poprawi koncentrację i zmniejszy ryzyko występowania skurczy.
Awokado może być świetną małą przekąską. Ze względu na zawartość tłuszczu i białka daje uczucie sytości na długo.
Korzystny wpływ na jelita
Awokado zawiera sporo błonnika, dzięki czemu wspomaga funkcjonowanie jelit oraz działa jak naturalny prebiotyk, odżywiając bakterie jelitowe. Badania na osobach jedzących awokado wskazały, że miały one bardziej różnorodną florę jelitową. Awokado wpływało też na ilość kwasów żółciowych. Nadmiar żółci w organizmie może powodować negatywne skutki lub być oznaką innych dolegliwości, takich jak stany zapalne czy nawet nowotwory przewodu pokarmowego.
Dzięki zawartości błonnika, awokado zapobiega zaparciom.
Awokado na serce
W naszej codziennej diecie często brakuje witamin, minerałów i błonnika. Im jesteśmy starsi tym jemy mniej różnorodnie. Taka dieta może wpływać negatywnie na serce i układ krążenia, dlatego warto wprowadzać do niej nowe produkty, jak awokado.
Regularne jedzenie awokado wpływa na zwiększenie poziomu dobrego cholesterolu HDL oraz zmniejsza ilość utlenionego cholesterolu LDL. Ten ostatni uważany jest za szczególnie groźny dla układu krążenia.
Działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne
Nawiązując do poprzedniego punktu, monotonna dieta prowadzi też do stanów zapalnych, pogorszenia funkcjonowania układu nerwowego oraz do degradacji wzroku. Awokado zawierają bogactwo antyoksydantów i regularne jedzenie tego owocu (jagody) będzie regularnie wspierało organizm w walce z wolnymi rodnikami.
Może to być szczególnie ważne także gdy pracujesz w miejscu gdzie masz kontakt z potencjalnie groźnymi substancjami, jesteś lakiernikiem, wykańczasz wnętrza i tak dalej.
Wspiera odchudzanie
Może wydawać się to dziwne, ale tłuste awokado jest jedną z lepszych rzeczy jaką można jeść na diecie. Zawiera dużo błonnika i zdrowych kwasów tłuszczowych. To jeden z niewielu nieprzetworzonych produktów roślinnych który daje tak duże uczucie sytości. Zauważyłem po sobie, że zjedzenie nawet połowy awokado nie jest łatwe, ponieważ od razu czuję się po tym syty. Jest także dosyć obojętne w smaku, co ułatwia dodawanie go na przykład do sałatek. Awokado zawiera też zdrowy błonnik.
Awokado w ciąży i w okresie karmienia piersią
W tych dwóch okresach zapotrzebowanie organizmu kobiety na składniki odżywcze znacznie rośnie. Szczególnie ważna jest wtedy odpowiednia ilość kwasu foliowego, potasu oraz witaminy C, które łatwo jest zapewnić za pomocą awokado. Z krótkiego researchu w internecie wynika że awokado w ciąży jest w pełni bezpieczne, jednak lepiej jest zapytać swojego lekarza prowadzącego.
W jaki sposób można wykorzystać awokado w kuchni?
Autor na razie wypróbował tylko jeden sposób, mianowicie przekrojenie na pół niekoniecznie dojrzałego owocu i zjedzenie go po obraniu :). Oczywiście nie musisz ograniczać się aż tak mocno, ponieważ awokado można użyć na następujące sposoby:
- Po zmiksowaniu z jogurtem - w zastępstwie majonezu
- Do zrobienia guacamole
- Jako dodatek do sałatki z piersi kurczaka lub łososia
- Jako posypka do smoothie czy zupy (pokrój w drobną kostkę)
- W formie pieczonej
- Z jajkiem gotowanym
- Z grzankami (to ta słynna kanapka milionera ze wstępu)
- Jako dodatek do taco czy burrito
Komentarze