☕W jaki sposób zaparzyć lepszą kawę w domu - bez kupowania ekspresu
Ostatnio coraz bardziej zgłębiam tematykę parzenia dobrej kawy. W poprzednim poście opisałem swoją drogę w kierunku kawy lepszej, niż tradycyjna parzucha. Ze swojej perspektywy, miałem niedawno taki czas, że nawyk picia kawy kierował mnie w kierunku czajnika, ale kawa nie sprawiała mi żadnej radości. Jak to zwykle bywa, naoglądałem się na YT dobrych nagrań jak zrobić prawidłowo kawę i wyciągnąłem z nich wnioski. Teraz jestem na etapie, że nie mogę się doczekać kolejnej filiżanki. Aby pić dobrą kawę, nie musisz wydawać w tym celu tysięcy złotych na ekspres.
Teraz czas na kilka konkretów, co można poprawić w tym codziennym rytuale. Poniżej przedstawiam sposoby, które zaprocentowały największą zmianą.
- Zmień kawę. Kup inną kawę niż zwykle, spróbuj czym różnią się między sobą. Idealnie było by kupować kawę w ziarnach i mielić za pomocą młynka żarnowego - różnica jest znacząca.
- Kupuj mniejsze opakowania kawy. Być może półkilowa żółta mielona Tchibo w promocji wygląda kusząco, ale jeśli pijesz ją sam, kawa straci cały aromat po kilku dniach. Stara kawa ma nuty petów - nic ciekawego. Kupuj opakowania kawy mielonej 250 g, albo wsypują ją po trochę do młynka i miel ją przed zaparzaniem.
- Mierz czas. Moim błędem w parzeniu kawy było to, że parzyłem ją chwilę, następnie dolewałem do niej dużo zimnego mleka i szybko piłem. Często zdarzało się, że kawa wychodziła niedobra, za słabo zaparzona, a jednocześnie - gorzka. Po zalaniu kawy włącz stoper albo zerknij na zegarek i parz ją około 5 minut tradycyjną metodą. Jeśli masz french press (nawet taki z Pepco za 12 pln), możesz przerwać parzenie i przelać ją do kubka. Albo możesz przelać ją przez filtr, będzie jeszcze lepsza.
- Używaj więcej kawy. Tradycyjnie sypałem 2 łyżeczki kawy i zalewałem je około 270 ml wody. Ta proporcja jest nieprawidłowa - kawy powinno być 6 gramów na 100 ml. Zważ sobie taką ilość kawy i zobaczysz, jak duża jest różnica w intensywności i smaku naparu - niebo a ziemia. Możesz też wsypać te 2 czubate łyżeczki i zalać je 125 ml wody - tak jak piszą w instrukcji kawy :) Razem z odpowiednim czasem zaparzania i kupowaniem lepszej kawy, jest to chyba najważniejszy element.
- Porównuj różne metody. Kawa z dripa jest świeża i gładka, natomiast z french pressa będzie miała większą intensywność. Spróbuj jak smakuje kawa bez dodatków - jeśli jest prawidłowo zaparzona, będzie miała swój dobry smak. Dla mnie punktem odniesienia była kiedyś kawa z ekspresu automatycznego, ale dzięki eksperymentom z tańszymi metodami zobaczyłem, że można polubić też inne rodzaje kawy.
Komentarze