Pokrzywa, czyli polska "konopia"
Czy te偶 masz takie wieczory, 偶e przegl膮dasz internet i nagle czytasz bardzo d艂ugi artyku艂 na Wikipedii i dowiadujesz si臋 niestworzonych rzeczy?
Ostatnio czyta艂em sobie o najmniej przyjemnej polskiej ro艣linie, czyli o pokrzywie. Wiemy jaka ona jest - parz膮ca i trzeba j膮 zniszczy膰 kijkiem. Czasem w parku wystaje taka pokrzywa z 偶ywop艂otu i parzy dzieci.
Je艣li jednak wczytamy si臋 g艂臋biej w zastosowania pokrzywy, oka偶e si臋, 偶e ma ona mn贸stwo ciekawych zastosowa艅, przyk艂adowo:
-
w艂贸kno z 艂odyg pokrzywy – kiedy艣 u偶ywane do produkcji tkanin (podobnych do lnu);
-
barwnik naturalny – li艣cie daj膮 zielony barwnik, korzenie – 偶贸艂ty;
-
pasza dla zwierz膮t – m艂oda pokrzywa poprawia zdrowie i odporno艣膰 drobiu, kr贸lik贸w i 艣wi艅.
Jak wida膰 na tym zdj臋ciu, gdy pokrzywy wysychaj膮, pozostawiaj膮 艂odygi, z kt贸rych mo偶na zrobi膰 w艂贸kna i nast臋pnie - ubrania. W sieci mo偶na nawet znale藕膰 tkanin臋 z pokrzywy, kt贸ra wygl膮da - hmm, bardzo organicznie.
M艂ode li艣cie pokrzywy s膮 jadalne i bardzo od偶ywcze.
Zastosowania w kuchni:
-
zupy i sosy – np. zupa krem z pokrzywy;
-
herbaty i napary – popularne w kuracjach oczyszczaj膮cych;
-
smoothie, omlety, pesto – alternatywa dla szpinaku;
-
suszenie i mielenie – jako przyprawa lub suplement w proszku.
Pokrzywa sparzona wrz膮tkiem przestaje by膰 parz膮ca. Nie nale偶y je艣膰 starych li艣ci, poniewa偶 mog膮 mie膰 niekorzystny wp艂yw na nerki.
Rolnictwo
Pokrzywa ma du偶e znaczenie ekologiczne i praktyczne.
-
naturalny naw贸z (gnoj贸wka z pokrzywy) – bogata w azot i mikroelementy, wzmacnia ro艣liny i odstrasza szkodniki;
-
kompost – przyspiesza proces rozk艂adu;
-
ochrona biologiczna – przyci膮ga po偶yteczne owady, np. biedronki.
Jak widzimy, pokrzywa to znacznie wi臋cej ni偶 parz膮ca niespodzianka z dzieci艅stwa. Od staro偶ytnych w艂贸kien, przez zastosowania kulinarne i prozdrowotne, a偶 po nowoczesne ekologiczne innowacje – ta niepozorna ro艣lina ma szans臋 zrewolucjonizowa膰 wiele sektor贸w.
W艂贸kno z pokrzywy mo偶e sta膰 si臋 realn膮, biodegradowaln膮 alternatyw膮 dla bawe艂ny i syntetyk贸w, wprowadzaj膮c mod臋 i tekstylia w er臋 zr贸wnowa偶onego rozwoju.
Komentarze