Pokrzywa, czyli polska "konopia"! Dlaczego nikt Ci o tym nie mówił
Czy też masz takie wieczory, że przeglądasz internet i nagle czytasz bardzo długi artykuł na Wikipedii i dowiadujesz się niestworzonych rzeczy?
Ostatnio czytałem sobie o najmniej przyjemnej polskiej roślinie, czyli o pokrzywie. Wiemy jaka ona jest - parząca i trzeba ją zniszczyć kijkiem. Czasem w parku wystaje taka pokrzywa z żywopłotu i parzy dzieci.
Jeśli jednak wczytamy się głębiej w zastosowania pokrzywy, okaże się, że ma ona mnóstwo ciekawych zastosowań, przykładowo:
-
włókno z łodyg pokrzywy – kiedyś używane do produkcji tkanin (podobnych do lnu);
-
barwnik naturalny – liście dają zielony barwnik, korzenie – żółty;
-
pasza dla zwierząt – młoda pokrzywa poprawia zdrowie i odporność drobiu, królików i świń.
Najbardziej zaintrygowały mnie te włókna pokrzywy.
Jak widać na tym zdjęciu, gdy pokrzywy wysychają, pozostawiają łodygi, z których można zrobić włókna i następnie - ubrania. W sieci można nawet znaleźć tkaninę z pokrzywy.
Młode liście pokrzywy są jadalne i bardzo odżywcze.
Zastosowania w kuchni:
-
zupy i sosy – np. zupa krem z pokrzywy;
-
herbaty i napary – popularne w kuracjach oczyszczających;
-
smoothie, omlety, pesto – alternatywa dla szpinaku;
-
suszenie i mielenie – jako przyprawa lub suplement w proszku.
Pokrzywa sparzona wrzątkiem przestaje być parząca. Nie należy jeść starych liści, ponieważ mogą mieć niekorzystny wpływ na nerki.
Rolnictwo
Pokrzywa ma duże znaczenie ekologiczne i praktyczne.
-
naturalny nawóz (gnojówka z pokrzywy) – bogata w azot i mikroelementy, wzmacnia rośliny i odstrasza szkodniki;
-
kompost – przyspiesza proces rozkładu;
-
ochrona biologiczna – przyciąga pożyteczne owady, np. biedronki.
Jak widzimy, pokrzywa to znacznie więcej niż parząca niespodzianka z dzieciństwa. Od starożytnych włókien, przez zastosowania kulinarne i prozdrowotne, aż po nowoczesne ekologiczne innowacje – ta niepozorna roślina ma szansę zrewolucjonizować wiele sektorów.
Włókno z pokrzywy może stać się realną, biodegradowalną alternatywą dla bawełny i syntetyków, wprowadzając modę i tekstylia w erę zrównoważonego rozwoju.
Komentarze