Pokrzywa, czyli polska "konopia"! Dlaczego nikt Ci o tym nie mówił

 

Czy też masz takie wieczory, że przeglądasz internet i nagle czytasz bardzo długi artykuł na Wikipedii i dowiadujesz się niestworzonych rzeczy?

Ostatnio czytałem sobie o najmniej przyjemnej polskiej roślinie, czyli o pokrzywie. Wiemy jaka ona jest - parząca i trzeba ją zniszczyć kijkiem. Czasem w parku wystaje taka pokrzywa z żywopłotu i parzy dzieci. 

Jeśli jednak wczytamy się głębiej w zastosowania pokrzywy, okaże się, że ma ona mnóstwo ciekawych zastosowań, przykładowo:

  • włókno z łodyg pokrzywy – kiedyś używane do produkcji tkanin (podobnych do lnu);

  • barwnik naturalny – liście dają zielony barwnik, korzenie – żółty;

  • pasza dla zwierząt – młoda pokrzywa poprawia zdrowie i odporność drobiu, królików i świń. 



Najbardziej zaintrygowały mnie te włókna pokrzywy. 

 

Jak widać na tym zdjęciu, gdy pokrzywy wysychają, pozostawiają łodygi, z których można zrobić włókna i następnie - ubrania. W sieci można nawet znaleźć tkaninę z pokrzywy. 

Młode liście pokrzywy są jadalne i bardzo odżywcze.

Zastosowania w kuchni:

  • zupy i sosy – np. zupa krem z pokrzywy;

  • herbaty i napary – popularne w kuracjach oczyszczających;

  • smoothie, omlety, pesto – alternatywa dla szpinaku;

  • suszenie i mielenie – jako przyprawa lub suplement w proszku. 

    Pokrzywa sparzona wrzątkiem przestaje być parząca. Nie należy jeść starych liści, ponieważ mogą mieć niekorzystny wpływ na nerki. 

Rolnictwo

Pokrzywa ma duże znaczenie ekologiczne i praktyczne.

  • naturalny nawóz (gnojówka z pokrzywy) – bogata w azot i mikroelementy, wzmacnia rośliny i odstrasza szkodniki;

  • kompost – przyspiesza proces rozkładu;

  • ochrona biologiczna – przyciąga pożyteczne owady, np. biedronki.

     

    Jak widzimy, pokrzywa to znacznie więcej niż parząca niespodzianka z dzieciństwa. Od starożytnych włókien, przez zastosowania kulinarne i prozdrowotne, aż po nowoczesne ekologiczne innowacje – ta niepozorna roślina ma szansę zrewolucjonizować wiele sektorów.

    Włókno z pokrzywy może stać się realną, biodegradowalną alternatywą dla bawełny i syntetyków, wprowadzając modę i tekstylia w erę zrównoważonego rozwoju.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Najostrzejsze zupki chińskie

Skrzydłokwiat - roślina oczyszczająca powietrze idealna do miasta