Czarna Herbata
Od czasu do czasu lubi臋 sobie zrobi膰 przerw臋 od picia kawy. Obecnie jej ceny tak wzros艂y (a nikt o tym nie m贸wi), 偶e znowu przestawiam si臋 na czarn膮 herbat臋.
Jak膮 czarn膮 herbat臋 polecam?
Na pewno nie te tanie, marketowe herbaty typu 100 saszetek za 5 pln. Ostatnio nabra艂em si臋 na taki zakup i okazuje si臋, 偶e herbata wcale nie naci膮ga. Wida膰 to szczeg贸lnie dobrze w przezroczystym dzbanku.
Lepsze s膮 herbaty brytyjskie. W sklepie Action kupi艂em niedawno herbat臋 TyPhoon, kosztowa艂a jakie艣 8 pln za 100 du偶ych saszetek i jest znacznie mocniejsza i smaczniejsza. Kiedy艣 wzi膮艂em tam te偶 inn膮 herbat臋 ma艂o znanej marki i tak偶e by艂a bardzo dobra.
Chcia艂bym spr贸bowa膰 te偶 herbaty tureckiej, d艂ugo zaparzanej w podw贸jnym dzbanku.
| Herbata turecka |
Z tego co czytam w internecie, herbaty tureckie r贸偶ni膮 si臋 od siebie ilo艣ci膮 patyczk贸w i py艂u. Troch臋 jak w Yerba mate.
Popularne herbaty chi艅skie, to:
- Yunnan
- Keemun
- Lapsang Souchong
- Dian Hong
- Assam
- Ceylon
- Darjeeling
Jak zaparza膰 czarn膮 herbat臋?
Polecam kr贸tkie zaparzanie w dzbanku. Zawsze zaparzam 2 torebki z wi臋ksz膮 ilo艣ci膮 wody, i zaraz wyci膮gam saszetki. Gdy herbata zaparza si臋 zbyt d艂ugo, uwalniaj膮 si臋 garbniki. Nie tylko psuj膮 one smak naparu, ale tak偶e powoduj膮 osad, osadzaj膮cy si臋 na szklankach i z臋bach.
Herbaty nie powinno si臋 zaparza膰 wrz膮tkiem. Najlepiej jest u偶ywa膰 wody przefiltrowanej lub mineralnej niskozmineralizowanej.
Niestety przy herbatach w saszetkach jest ryzyko przyjmowania pewnej ilo艣ci mikroplastiku. Herbata w listkach b臋dzie znacznie wy偶szej jako艣ci. Warto kupi膰 sobie dzbanek z zaparzaczem ze stali nierdzewnej.
Komentarze