Jakie oleje stosowa膰 w diecie wegetaria艅skiej?
Rezygnuj膮c
z jedzenia wszelkiego rodzaju mi臋sa musimy urozmaica膰 swoj膮 diet臋.
Wa偶ne s膮 produkty, kt贸re uzupe艂ni膮 niezb臋dn膮 ilo艣膰
sk艂adnik贸w pokarmowych i od偶ywczych. Do naszej diety warto
wprowadza膰 wi臋c r贸偶ne rodzaje olei. W wi臋kszo艣ci przypadk贸w s膮
one doskona艂ym 藕r贸d艂em kwas贸w omega-3,-6 i -9.
Ponadto zdrowe
t艂uszcze ro艣linne s膮 niezb臋dne w utrzymaniu zbilansowanej diety.
Opr贸cz walor贸w smakowych wprowadzaj膮 do naszych posi艂k贸w
sk艂adniki, kt贸re odpowiadaj膮 za prawid艂ow膮 prac臋 m贸zgu
(koncentracja, samopoczucie) oraz za procesy metaboliczne.
Jakie
oleje mamy do wyboru?
W
sklepach dostaniemy rozmaite rodzaje olej贸w. Od tych tradycyjnych,
dobrze nam znanych, jak olej s艂onecznikowy, rzepakowy czy oliwa,
poprzez r贸偶nego rodzaju oleje orzechowe, olej lniany, konopny czy
sezamowy, a ko艅cz膮c na olejach t艂oczonych z pestek dyni i
winogron, soi czy kukurydzy. Kiedy bierzemy olej z p贸艂ki sklepowej,
warto zwr贸ci膰 uwag臋 na jego dat臋 przydatno艣ci do spo偶ycia oraz
szczelno艣膰 butelki. Otwarty olej, kt贸ry zbyt d艂ugo stoi na p贸艂ce,
mo偶e by膰 zepsuty. Najprostszy podzia艂 jaki mo偶emy stworzy膰 przy
wyborze dobrego oleju, to klasyfikacja te nadaj膮ce si臋 do sma偶enia
i nie nadaj膮ce. Jest to niezwykle istotna kwestia. Oleje, kt贸re nie
s膮 przeznaczone do sma偶enia w wysokich temperaturach, dymi膮 w
czasie podgrzewania i wydzielaj膮 si臋 z nich szkodliwe dla naszego
zdrowia t艂uszcze trans. Drugim wa偶nym podzia艂em jest podzia艂 na
oleje rafinowane i t艂oczone na zimno. Czym si臋 od siebie r贸偶ni膮?
Oleje rafinowane s膮 oczyszczane, cz臋sto pozbawione koloru i smaku,
a nawet warto艣ci od偶ywczych. Takie oleje idealnie nadaj膮 si臋
jednak do sma偶enia. Do dodawania bezpo艣rednio do potraw
zdecydowanie lepszym wyborem b臋d膮 oleje t艂oczone na zimno.
Lepiej
tradycyjnie czy nowocze艣nie?
Tradycja
- Oleje, kt贸re znajdziemy najcz臋艣ciej w ka偶dej kuchni to olej
rzepakowy i s艂onecznikowy.
Olej
rzepakowy wyst臋puje w wersji t艂oczonej na ciep艂o (do sma偶enia)
oraz na zimno (idealny do bezpo艣redniego dodawania do potraw, np.
sa艂atki, majonez itp.). T艂oczony na zimno jest bogaty w kwasy
Omega, ma ma艂膮 zawarto艣膰 nasyconych kwas贸w t艂uszczowych i jJest
kopalni膮 witamin A, D, E oraz K. Dodatkowo zapobiega on utracie
witamin C i B z organizmu.
Olej
s艂onecznikowy ma pyszny, 艣wie偶y zapach i smak. Mo偶e by膰 u偶ywany
wy艂膮cznie na zimno (maksymalna temperatura podgrzewania wynosi ok.
100 C). Zawiera kwas linolowy oraz du偶膮 ilo艣膰 witaminy E. Jest
tak偶e bogaty w bardzo zdrowe t艂uszcze wielonasycone, kt贸re
wspomagaj膮 walk臋 ze zbyt wysokim „z艂ym” cholesterolem, tym
samym zapobiegaj膮c chorobom uk艂adu kr膮偶enia.
Je艣li miewasz skurcze, olej s艂onecznikowy mo偶e pom贸c w zwalczeniu tej przypad艂o艣ci. Spo偶ywany regularnie dzia艂a stymuluj膮co na uk艂ad odporno艣ciowy, wspomaga prac臋 m贸zgu, a nawet przeciwdzia艂a chorobom staw贸w. Wykazano r贸wnie偶, 偶e olej s艂onecznikowy zapobiega rozwojowi wolnych rodnik贸w, tym samym spowalniaj膮c procesy starzenia si臋 sk贸ry.
Je艣li miewasz skurcze, olej s艂onecznikowy mo偶e pom贸c w zwalczeniu tej przypad艂o艣ci. Spo偶ywany regularnie dzia艂a stymuluj膮co na uk艂ad odporno艣ciowy, wspomaga prac臋 m贸zgu, a nawet przeciwdzia艂a chorobom staw贸w. Wykazano r贸wnie偶, 偶e olej s艂onecznikowy zapobiega rozwojowi wolnych rodnik贸w, tym samym spowalniaj膮c procesy starzenia si臋 sk贸ry.
Nowoczesno艣膰 – Tutaj otwieraj膮 si臋 nieograniczone mo偶liwo艣ci
wyboru. Mo偶emy wybiera膰 od oliwy z oliwek, poprzez olej lniany,
sezamowy, sojowy, z pestek winogron, z pestek dyni, kie艂k贸w
pszenicy, a nawet Czarnuszki.
Oliwa
z oliwek - Nie zawszezdajemy sobie spraw臋, 偶e w przypadku oliwy
kluczowa jest najwy偶sza jako艣膰. Na p贸艂kach sklepowych obok oliwy
ekstra virgin, czyli tej z pierwszego t艂oczenia, stoj膮 oliwy
uzyskiwane z wyt艂ok贸w rafineryjnych, nie maj膮ce tak dobroczynnych
w艂a艣ciwo艣ci jak ekstra virgin, a nawet szkodliwe dla naszego
zdrowia. Nale偶y wystrzega膰 si臋 pu艂apek, jakie zastawiaj膮 na
konsument贸w niekt贸rzy producenci. Opr贸cz przeczytania na etykiecie
o doskona艂ych w艂a艣ciwo艣ciach oliwy ekstra virgin (kt贸rej mo偶e
by膰 niewielka ilo艣膰, dodana dla podniesienia jako艣ci), nale偶y
sprawdza膰 sk艂ad oferowanego produktu. Nie dajmy si臋 tak偶e zwie艣膰
ni偶sz膮 cen膮, prawdziwa oliwa z oliwek b臋dzie kosztowa艂a wi臋cej,
ale tylko wtedy mo偶emy czerpa膰 z bogactwa kwas贸w nienasyconych i
jednonienasyconych (g艂贸wnie omega 9). Wspomagaj膮 one walk臋 z
cholesterolem poprzez pobudzanie w organizmie produkcji HDL, czyli
lipoprotein, usuwaj膮cych zgromadzony w 偶y艂ach „z艂y”
cholesterol. Ze wzgl臋du na zawarto艣膰 kwasu oleinowego, zmniejsza
szanse zachorowania na astm臋, czy alergiczne zapalenie b艂ony
艣luzowej nosa. Jest tak偶e bogata w witaminy z grupy A, D, E oraz K.
Olej
lniany t艂oczy si臋 na zimno z siemienia lnianego, czyli nasion lnu.
Jest bogactwem witaminy E i wielonasyconych kwas贸w t艂uszczowych,
kt贸rych nasz organizm sam nie wytwarza, a kt贸re s膮 niezb臋dne do
prawid艂owego transportu lipid贸w we krwi, w tym r贸wnie偶
cholesterolu. Jego regularne spo偶ycie pozwoli na redukcj臋 nadmiaru
„z艂ego” cholesterolu. Nienasycone kwasy t艂uszczowe wspomagaj膮
tak偶e funkcjonowanie uk艂adu pokarmowego, nerek, uk艂adu
oddechowego, a nawet narz膮d贸w rozrodczych.
Olej
sezamowy, to kolejna bogata w nienasycone kwasy t艂uszczowe (g艂贸wnie
omega 9) propozycja 偶ywieniowa. Jest on bogaty w witamin臋 B, fosfor
i magnez, kt贸re doskonale wp艂ywaj膮 na prac臋 serca. Dzi臋ki
wapniowi i sezaminie obni偶a on ci艣nienie krwi oraz poziom
cholesterolu. Sezamina wspomaga transport sk艂adnik贸w od偶ywczych do
mi臋艣ni, a tak偶e spowalnia budowanie tkanki t艂uszczowej.
Olej sojowy, zw艂aszcza ten t艂oczony na zimno, zawiera bardzo wysoki
poziom kwas贸w omega 6, przez co nawil偶a i op贸藕nia procesy
starzenia si臋 sk贸ry. Jest te偶 bogaty w fitosterole oraz lecytyn臋,
czyli tak偶e pomo偶e przy problemach ze „z艂ym” cholesterolem.
Dzi臋ki lecytynie, olej sojowy przyczyni si臋 tak偶e do sprawniejszej
pracy naszego m贸zgu oraz uk艂adu nerwowego. Dodawaj go do sa艂at i
zimnych przystawek.
Olej
z Czarnuszki ma gorzki, korzenny smak i mo偶na stosowa膰 go wy艂膮cznie
na zimno (do sa艂at, sos贸w), inaczej traci wszystkie dobroczynne
sk艂adniki. Jest bogaty w kwasy t艂uszczowe omega, fitosterole. Mo偶e
tak偶e zapobiec rozwojowi cukrzycy typu 2, bo obni偶a poziom glukozy
we krwi.
Olej z pestek dyni mo偶na doda膰 do deser贸w. Ma orzechowy aromat i
smak. R贸wnie偶 stanowi bogactwo zdrowych kwas贸w t艂uszczowych, ale
ze wzgl臋du na nier贸wno艣膰 pomi臋dzy omega 6 i omega 3, zaleca si臋
uzupe艂nianie diety o inne produkty wyr贸wnuj膮ce ilo艣膰 kwas贸w
omega 3.
Je偶eli
stosujemy si臋 do zasad kuchni wegetaria艅skiej, bardzo istotna jest
zr贸偶nicowana dieta. Wykorzystywanie olej贸w i oliw o rozmaitych
smakach i aromatach z pewno艣ci膮 uatrakcyjni i urozmaici nasz
jad艂ospis, a tak偶e bardzo pozytywnie wp艂ynie na nasze zdrowie.
Komentarze