Jakie oleje stosować w diecie wegetariańskiej?
Rezygnując
z jedzenia wszelkiego rodzaju mięsa musimy urozmaicać swoją dietę.
Ważne są produkty, które uzupełnią niezbędną ilość
składników pokarmowych i odżywczych. Do naszej diety warto
wprowadzać więc różne rodzaje olei. W większości przypadków są
one doskonałym źródłem kwasów omega-3,-6 i -9.
Ponadto zdrowe
tłuszcze roślinne są niezbędne w utrzymaniu zbilansowanej diety.
Oprócz walorów smakowych wprowadzają do naszych posiłków
składniki, które odpowiadają za prawidłową pracę mózgu
(koncentracja, samopoczucie) oraz za procesy metaboliczne.
Jakie
oleje mamy do wyboru?
W
sklepach dostaniemy rozmaite rodzaje olejów. Od tych tradycyjnych,
dobrze nam znanych, jak olej słonecznikowy, rzepakowy czy oliwa,
poprzez różnego rodzaju oleje orzechowe, olej lniany, konopny czy
sezamowy, a kończąc na olejach tłoczonych z pestek dyni i
winogron, soi czy kukurydzy. Kiedy bierzemy olej z półki sklepowej,
warto zwrócić uwagę na jego datę przydatności do spożycia oraz
szczelność butelki. Otwarty olej, który zbyt długo stoi na półce,
może być zepsuty. Najprostszy podział jaki możemy stworzyć przy
wyborze dobrego oleju, to klasyfikacja te nadające się do smażenia
i nie nadające. Jest to niezwykle istotna kwestia. Oleje, które nie
są przeznaczone do smażenia w wysokich temperaturach, dymią w
czasie podgrzewania i wydzielają się z nich szkodliwe dla naszego
zdrowia tłuszcze trans. Drugim ważnym podziałem jest podział na
oleje rafinowane i tłoczone na zimno. Czym się od siebie różnią?
Oleje rafinowane są oczyszczane, często pozbawione koloru i smaku,
a nawet wartości odżywczych. Takie oleje idealnie nadają się
jednak do smażenia. Do dodawania bezpośrednio do potraw
zdecydowanie lepszym wyborem będą oleje tłoczone na zimno.
Lepiej
tradycyjnie czy nowocześnie?
Tradycja
- Oleje, które znajdziemy najczęściej w każdej kuchni to olej
rzepakowy i słonecznikowy.
Olej
rzepakowy występuje w wersji tłoczonej na ciepło (do smażenia)
oraz na zimno (idealny do bezpośredniego dodawania do potraw, np.
sałatki, majonez itp.). Tłoczony na zimno jest bogaty w kwasy
Omega, ma małą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i jJest
kopalnią witamin A, D, E oraz K. Dodatkowo zapobiega on utracie
witamin C i B z organizmu.
Olej
słonecznikowy ma pyszny, świeży zapach i smak. Może być używany
wyłącznie na zimno (maksymalna temperatura podgrzewania wynosi ok.
100 C). Zawiera kwas linolowy oraz dużą ilość witaminy E. Jest
także bogaty w bardzo zdrowe tłuszcze wielonasycone, które
wspomagają walkę ze zbyt wysokim „złym” cholesterolem, tym
samym zapobiegając chorobom układu krążenia.
Jeśli miewasz skurcze, olej słonecznikowy może pomóc w zwalczeniu tej przypadłości. Spożywany regularnie działa stymulująco na układ odpornościowy, wspomaga pracę mózgu, a nawet przeciwdziała chorobom stawów. Wykazano również, że olej słonecznikowy zapobiega rozwojowi wolnych rodników, tym samym spowalniając procesy starzenia się skóry.
Jeśli miewasz skurcze, olej słonecznikowy może pomóc w zwalczeniu tej przypadłości. Spożywany regularnie działa stymulująco na układ odpornościowy, wspomaga pracę mózgu, a nawet przeciwdziała chorobom stawów. Wykazano również, że olej słonecznikowy zapobiega rozwojowi wolnych rodników, tym samym spowalniając procesy starzenia się skóry.
Nowoczesność – Tutaj otwierają się nieograniczone możliwości
wyboru. Możemy wybierać od oliwy z oliwek, poprzez olej lniany,
sezamowy, sojowy, z pestek winogron, z pestek dyni, kiełków
pszenicy, a nawet Czarnuszki.
Oliwa
z oliwek - Nie zawszezdajemy sobie sprawę, że w przypadku oliwy
kluczowa jest najwyższa jakość. Na półkach sklepowych obok oliwy
ekstra virgin, czyli tej z pierwszego tłoczenia, stoją oliwy
uzyskiwane z wytłoków rafineryjnych, nie mające tak dobroczynnych
właściwości jak ekstra virgin, a nawet szkodliwe dla naszego
zdrowia. Należy wystrzegać się pułapek, jakie zastawiają na
konsumentów niektórzy producenci. Oprócz przeczytania na etykiecie
o doskonałych właściwościach oliwy ekstra virgin (której może
być niewielka ilość, dodana dla podniesienia jakości), należy
sprawdzać skład oferowanego produktu. Nie dajmy się także zwieść
niższą ceną, prawdziwa oliwa z oliwek będzie kosztowała więcej,
ale tylko wtedy możemy czerpać z bogactwa kwasów nienasyconych i
jednonienasyconych (głównie omega 9). Wspomagają one walkę z
cholesterolem poprzez pobudzanie w organizmie produkcji HDL, czyli
lipoprotein, usuwających zgromadzony w żyłach „zły”
cholesterol. Ze względu na zawartość kwasu oleinowego, zmniejsza
szanse zachorowania na astmę, czy alergiczne zapalenie błony
śluzowej nosa. Jest także bogata w witaminy z grupy A, D, E oraz K.
Olej
lniany tłoczy się na zimno z siemienia lnianego, czyli nasion lnu.
Jest bogactwem witaminy E i wielonasyconych kwasów tłuszczowych,
których nasz organizm sam nie wytwarza, a które są niezbędne do
prawidłowego transportu lipidów we krwi, w tym również
cholesterolu. Jego regularne spożycie pozwoli na redukcję nadmiaru
„złego” cholesterolu. Nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają
także funkcjonowanie układu pokarmowego, nerek, układu
oddechowego, a nawet narządów rozrodczych.
Olej
sezamowy, to kolejna bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe (głównie
omega 9) propozycja żywieniowa. Jest on bogaty w witaminę B, fosfor
i magnez, które doskonale wpływają na pracę serca. Dzięki
wapniowi i sezaminie obniża on ciśnienie krwi oraz poziom
cholesterolu. Sezamina wspomaga transport składników odżywczych do
mięśni, a także spowalnia budowanie tkanki tłuszczowej.
Olej sojowy, zwłaszcza ten tłoczony na zimno, zawiera bardzo wysoki
poziom kwasów omega 6, przez co nawilża i opóźnia procesy
starzenia się skóry. Jest też bogaty w fitosterole oraz lecytynę,
czyli także pomoże przy problemach ze „złym” cholesterolem.
Dzięki lecytynie, olej sojowy przyczyni się także do sprawniejszej
pracy naszego mózgu oraz układu nerwowego. Dodawaj go do sałat i
zimnych przystawek.
Olej
z Czarnuszki ma gorzki, korzenny smak i można stosować go wyłącznie
na zimno (do sałat, sosów), inaczej traci wszystkie dobroczynne
składniki. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega, fitosterole. Może
także zapobiec rozwojowi cukrzycy typu 2, bo obniża poziom glukozy
we krwi.
Olej z pestek dyni można dodać do deserów. Ma orzechowy aromat i
smak. Również stanowi bogactwo zdrowych kwasów tłuszczowych, ale
ze względu na nierówność pomiędzy omega 6 i omega 3, zaleca się
uzupełnianie diety o inne produkty wyrównujące ilość kwasów
omega 3.
Jeżeli
stosujemy się do zasad kuchni wegetariańskiej, bardzo istotna jest
zróżnicowana dieta. Wykorzystywanie olejów i oliw o rozmaitych
smakach i aromatach z pewnością uatrakcyjni i urozmaici nasz
jadłospis, a także bardzo pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie.
Komentarze