Która odmiana wegetarianizmu jest najzdrowsza?
Pojęcie „wegetarianizm” tak
naprawdę jest wielkim uogólnieniem. Pod tą nazwą kryje się wiele
różnych diet, których wspólna cechą jest rezygnacja ze
spożywania mięsa. Łatwiej jednak jest komuś wytłumaczyć, że
jest się wegetarianinem używając utartego, popularnego zwrotu, niż
używając specjalistycznej nazwy naszej diety.
Diety wegetariańskie przynoszą
naszemu organizmowi wiele korzyści.
Zmniejszają ryzyko:
-
chorób serca,
-
nadciśnienia tętniczego,
-
zapobiegają cukrzycy typu 2,
-
obniżają poziom cholesterolu,
-
sprzyjają obniżeniu ciśnienia krwi,
-
znacznie obniżają prawdopodobieństwo wystąpienia problemów z układem pokarmowym.
Osoby
stosujące dietę wegetariańską z reguły są szczuplejsze i mają
niższy indeks masy ciała (BMI). Przeprowadzone badania wykazały
także większą
wytrzymałość fizyczną oraz niższą
zapadalność na nowotwory. Dzieje się to za sprawą licznych fito
związków dostarczanych organizmowi oraz niższemu poziomowi
tłuszczów nasyconych w potrawach wege.
Co
z czym się je?
Na początek kilka słów na temat
odmian diet wegetariańskich:
-
Laktoowowegetarianizm – jest to najbardziej popularna forma wegetarianizmu. Z jadłospisu wykreślono w niej mięso, jednak produkty odzwierzęce takie jak jaja, mleko oraz produkty mleczne odgrywają w niej znaczącą rolę.
-
Laktowegetarianizm – dieta bardzo podobna do opisanej powyżej. Różnicę stanowi jednak rezygnacja z jaj w jadłospisie.
-
Owowegetarianizm – osoby stosujące tą dietę nie jedzą mięsa ani nabiału, jednak ich dieta zezwala na spożywanie jaj.
-
Weganizm – zakłada rezygnację ze wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym jaj, nabiału pod każdą postacią, mięsa, miodu, żelatyny oraz jaj. Jest to nie tylko sposób odżywiania, ale wręcz cały styl życia polegający na rezygnacji z wszelkich produktów, które powstały w sposób mogący krzywdzić zwierzęta. Dlatego weganie nie noszą odzieży futrzanej, skórzanej, jedwabnej ani wełnianej.
-
Witarianizm – jest to bardziej restrykcyjna odmiana weganizmu. Witarianie spożywają jedynie naturalne i nieprzetworzone owoce i warzywa. Dieta ta zakłada rezygnację z jakiejkolwiek obróbki termicznej potraw oraz rezygnację z używek takich jak kawa czy herbata.
-
Frutarianizm – polega na niespożywaniu żadnych żywych części roślin. Dla przykładu, owoc, który spadł z drzewa, można zjeść. Z kolei na przykład szpinak nie jest wskazany, bo żeby go zjeść, trzeba go najpierw zerwać, czyli „uśmiercić”.
Co
jeść, żeby było zdrowiej i rozsądniej?
Najważniejsza jest różnorodność.
Prawdą jest, że wszystkie niezbędne człowiekowi do życia
składniki odżywcze można uzupełniać bez udziału mięsa i
produktów odzwierzęcych, jednak niezbędna do tego jest odpowiednia
wiedza na temat odżywiania. Należy pamiętać, że źle realizowana
dieta, mimo dobrych założeń, może doprowadzić do niedoborów
żywieniowych osłabiających naszą kondycję fizyczną i
psychiczną.
Decydując się na dietę wege
trzeba szczególnie zwrócić uwagę na składniki odżywcze, które
są człowiekowi niezbędne, a jednocześnie najłatwiej przyswajalne
w produktach mięsnych, z których chcemy zrezygnować:
-
witamina B12 – jej niedobór może prowadzić do niedokrwistości, a nawet uszkodzenia układu nerwowego. W celu uzupełnienia diety w tą witaminę, proponowane jest regularne spożywanie kaszy gryczanej, płatków, serka tofu, a w razie konieczności także suplementów farmaceutycznych.
-
żelazo – braki w organizmie obniżają ilość hemoglobiny we krwi i mogą prowadzić do niedotlenienia komórek i anemii. Aby nie dopuścić do niedoboru tego ważnego minerału, zalecane jest spożywanie na diecie wege dużych ilości orzechów, chleba razowego oraz witaminy C.
-
wapń i witamina D – najprościej jest przyjmować suplementy farmaceutyczne
-
jod – według badań brakuje go co czwartemu wegetarianinowi. Niedobory prowadzą do problemów z tarczycą. Aby ich uniknąć, zaleca się jedzenie chleba razowego i stosowanie soli morskiej w potrawach wege.
Każdy
sam powinien zdecydować
Odpowiedź na pytanie, która
odmiana diety wege jest najzdrowsza nie jest jednoznaczna. Łatwiej
jest odpowiedzieć sobie indywidualnie co dla nas będzie najbardziej
odpowiednie. Jednym osobom będzie najmocniej zależało na utracie
wagi i odzyskaniu kondycji, innym na bardziej rozsądnym, świadomym
i bogatym w wartości odżywcze pożywieniu oraz rozbudowaniu swojej
wiedzy na temat prawidłowego odżywiania. Ktoś inny powie, że
decyduje się na wegetarianizm ze względów zdrowotnych albo po
prostu z miłości do zwierząt.
Z pomocą w zbilansowaniu diety
wychodzą specjaliści w dziedzinie zdrowego odżywiania oraz
dietetycy. Układają oni jadłospisy, tworzą książki pełne
różnorodnych przepisów wykorzystujących produkty z całego
świata. Powstają też diety zbilansowane według konkretnych
potrzeb organizmu.
Dr.
Young i dieta cudu równowagi pH
W prowadzonych przez wiele lat
obserwacjach i badaniach, dr. Young doszedł do wniosku, że
przyczyna otyłości i innych chorób jest jedna – to zakwaszenie
krwi. Tradycyjne potrawy prowadzą do nadmiernego zakwaszenia
organizmu. Prowadzi to do obniżenia poziomu tlenu w komórkach i do
rozwoju bakterii i mikroorganizmów. Stąd pojawiają się częste
choroby oraz osłabienie.
Głównym założeniem opracowanej
przez dr. Younga diety jest przywrócenie kwasowo-zasadowej równowagi
organizmu. Program jest dokładnie opracowany. Rozpoczyna się od
oczyszczania, na przepisach i przydatnych poradach żywieniowych
kończąc.
Komentarze