Soki w diecie wegetariańskiej – czy są zdrowe?
Powinniśmy spożywać owoce i
warzywa przynajmniej 5 razy dziennie. Dla wielu osób, na przykład
pracujących albo w ciągłym ruchu, rozwiązaniem wygodniejszym od
„owoca w garści” wydają się być soki. Czy słusznie?
Nie
wszystko, co jest nazwane sokiem, jest zdrowe
W głowach konsumentów utrwaliła
się informacja, że zdrowiej jest kupić sok niż napój słodzony
typu cola. Okazuje się jednak, że często producenci obniżając
koszty produkcji i wydłużając datę przydatności do spożycia,
dodają do soków duże ilości szkodliwych barwników, konserwantów,
aromatów, sztucznych witamin i syrop fruktozowy (zawierający
fruktozę, czyli cukier prosty o bardzo wysokim wskaźniku
wchłanialności). Taka mikstura z naturalnym sokiem ma niewiele
wspólnego (bo tylko koncentrat, z którego częściowo powstała),
może natomiast przyczynić się do rozwoju w naszym organizmie
cukrzycy, do otyłości i tym podobnych. Decydując się na zakup
soku, zawsze czytajmy uważnie jego skład, który zgodnie z wymogami
powinien być wydrukowany na etykiecie produktu.
Nie dajmy się jednak zwariować.
Coraz częściej producenci zaczynają wychodzić naprzeciw
oczekiwaniom świadomych, coraz więcej wymagających klientów.
Powstają linie soków naturalnych o krótkim okresie przydatności
do spożycia, w których znajdziemy moc naturalnych witamin i źródło
błonnika pokarmowego. Takie soki najczęściej znajdziemy w sklepie
stojące obok warzyw i zdrowej żywności, w specjalnych
chłodziarkach.
Co
jeszcze powinniśmy wiedzieć o sokach?
Pierwsze prace na temat właściwości
prozdrowotnych naturalnych soków warzywnych i owocowych publikowano
w latach 30-tych w USA. W tamtym czasie powstawały także pierwsze
kliniki stosujące z powodzeniem terapie sokami z warzyw i owoców
oraz diety warzywno-owocowe.
W przeciwieństwie do produktów
sokopodobnych, świeże, naturalne soki są skutecznym sposobem na
zapobieganie takim schorzeniom cywilizacyjnym jak:
-
miażdżyca,
-
cukrzyca typu 2,
-
otyłość,
-
nadciśnienie,
-
zwyrodnienia stawów,
-
zapalenie kości i dziąseł,
-
choroby wątroby,
-
choroby serca,
-
choroby trzustki,
-
nowotwory.
Wszystkie te dolegliwości są
skutkiem nieprawidłowego odżywiania. Spotykają osoby, które
przyjmują zbyt wysokie ilości węglowodanów prostych, tłuszczów
nasyconych i żywności wysoko przetworzonej.
Dlaczego
warto pić soki?
-
Świeżo wyciskane soki warzywne i owocowe pozwalają uzupełnić niedobory witamin, biopierwiastków oraz enzymów w formie najłatwiejszej do przyswojenia. Docierają one do krwi w postaci nieobciążającej dodatkową pracą wątroby i układu trawiennego w czasie od 15 do 20 minut. Po wypiciu soku nie czujemy obciążenia układu pokarmowego, co ma miejsce często w przypadku tradycyjnej formy posiłku. Oprócz witamin, rośliny dostarczają prowitamin, czyli związków, z których nasz organizm wytworzy sobie witaminy (na przykład karoteny występujące we wszystkich czerwonych i pomarańczowych owocach i warzywach).
-
Naturalne soki dostarczają nam wody organicznej, doskonale wchłanianej przez nasze komórki.
-
Kuracja świeżymi sokami pozwala szybko schudnąć i oczyścić organizm z toksyn. Nadwaga i otyłość są konsekwencją nadmiaru węglowodanów, białek, tłuszczy nasyconych, które spożywamy. Odkładają się one w naszym organizmie w jelicie grubym oraz w tkance tłuszczowej. Kiedy przechodzimy na odżywianie sokami, dostarczamy jednorazowo mniejszych ilości tych substancji i nasz organizm automatycznie przerzuca się na żywienie wewnętrzne, czyli wykorzystuje zmagazynowane substancje odżywcze do uzyskania energii.
-
Dostarczane przez soki flawonoidy i przeciwutleniacze zwiększają naszą ochronę przed wolnymi rodnikami. Zapobiega to procesom rakotwórczym komórek i chorobom naszego organizmu.
-
Chociaż wymaga trochę więcej zaangażowania, to terapia sokowa jest o wiele tańsza od farmakologicznej. Soki działają profilaktycznie oraz leczniczo, nie mając przy tym negatywnych skutków ubocznych.
-
Soki dostarczają dużo energii. Nie ma zdrowszego zastrzyku energetycznego dla osób aktywnych fizycznie.
-
Dodatkową zaletą soków jest to, że możemy łączyć smaki owoców i warzyw na wiele sposobów. Dodając różne zioła, mamy niemal nieograniczone pole do popisu, każdy może znaleźć swój ulubiony smak.
Równowaga
kwasowo-zasadowa organizmu
Znane
są także odkwaszające organizm właściwości soków świeżych.
Są one źródłem biopierwiastków, które neutralizują kwasy oraz
inne toksyczne produkty powstałe w procesie przemiany materii.
Dostarczają substancji w
formie najłatwiejszej do przyswojenia,
które likwidują stany zapalne oraz szkodliwe bakterie i grzyby w
organizmie ludzkim. Nadmiar
węglowodanów (chleb, bułki, kasze, ciasta) zakwasza organizm za
sprawą wysokiej zawartości siarki, fosforu i chloru. W procesie
trawienia te pierwiastki zamieniają się w kwasy, które przez krew
przedostają się do wszystkich komórek ciała. Organizm w pewnym
stopniu broni się naturalnie przed takim stanem rzeczy i alkalizuje
kwasy, nie zaszkodzi jednak mu w tym pomóc. Związków
zasadowych, pomagających utrzymać naturalną równowagę,
dostarczają wszystkie owoce i warzywa.
Komentarze