Sos rybny - umami o smaku gurami

 Gdy pierwszy raz spr贸bowa艂em sosu rybnego, wydawa艂o mi si臋, 偶e to jeden z najbardziej obrzydliwych produkt贸w. Ten, kt贸rego mia艂em okazj臋 skosztowa膰, smakowa艂 mniej wi臋cej, jak cienki sos sojowy z mocn膮 nut膮 mu艂u z akwarium. Akwarium mia艂em przez 20 lat, wi臋c wiem o czym m贸wi臋. Okazuje si臋 jednak, 偶e sos rybny w potrawach dobrze si臋 komponuje, przez co, zacz膮艂em go stosowa膰 zamiast sosu sojowego.

Sos rybny jest produkowany z fermentowanych ryb. Wynaleziono go oko艂o 2300 lat temu w Chinach, sk膮d rozprzestrzeni艂 si臋 do innych kraj贸w azjatyckich. Jest szczeg贸lnie cz臋sto stosowany w kuchni wietnamskiej, tajskiej, chi艅skiej, japo艅skiej i korea艅skiej. Posi艂ek wietnamski jest niekompletny bez dodatku sosu sojowego.


W przypadku sosu firmy Campio Food, g艂贸wnym sk艂adnikiem s膮 anchois, czyli sardele. Wed艂ug tego, co pisz膮 na m膮drych stronach, rybki s膮 najpierw solone i nast臋pnie zamykane w beczkach, by mog艂y sfermentowa膰. Do tego procesu przyczyniaj膮 si臋 bakterie. Sardele puszczaj膮 wtedy soki, kt贸re oczyszcza si臋 i rozcie艅cza (czasem wod膮 morsk膮).



Trudno jest powiedzie膰, czy tani sos z dyskontu te偶 produkowany jest w tradycyjny spos贸b, ale smakuje zacnie. Mo偶na go por贸wna膰 do sosu Worcestershire (uwaga na wymow臋) oraz sosu sojowego, jednak jego smak jest jeszcze bogatszy. Jest bardzo s艂ony, dlatego podczas przygotowywania potrawy, mo偶na ograniczy膰 ilo艣膰 dodawanej soli. Takie przygotowanie potrawy pozwala na zmniejszenie ilo艣ci niezdrowego chlorku sodu, przy zachowaniu odpowiedniego poziomu umami.

Sardele s膮 bardzo t艂uste i naturalnie s艂one. Je艣li nie masz w domu sosu sojowego, a chcesz wzbogaci膰 smak jakiej艣 azjatyckiej potrawy o smaki s艂ony i rybny, mo偶esz tak偶e rozetrze膰 kilka anchovies i wrzuci膰 je do garnka.

Gurami olbrzymie - nie do jedzenia (poza Azj膮)


W tytule tego posta nawi膮za艂em do rybek gurami. S膮 to popularne rybki akwariowe, kt贸re mog膮 oddycha膰 powietrzem atmosferycznym przez narz膮d labiryntowy. Niekt贸re gatunki gurami s膮 bardzo du偶e, na przyk艂ad gurami olbrzymi. Mo偶na go cz臋sto spotka膰 w akwariach w zoo, do domowych s膮 o wiele za du偶e. W rejonach 艣wiata, gdzie wyst臋puj膮 (na przyk艂ad w delcie Mekongu), s膮 one jadalne. Z gurami (nie jestem pewny z kt贸rej odmiany), produkuje si臋 tak偶e sosy rybne.


Wyb贸r sos贸w rybnych w marketach jest raczej ograniczony. Je艣li posmakowa艂 Ci i chcesz si臋 zaopatrzy膰 w wi臋ksz膮 butelk臋, lepiej jest poszuka膰 w sieci. Sos rybny w Azji jest bardzo tani - cena za butelk臋 725 ml to oko艂o 1.5 - 4 dolary. W Polsce zap艂acimy tyle za ma艂膮 butelk臋.


Sos z gurami
Garum
Garum to prekursor zar贸wno sosu sojowego, jak i sosu rybnego i ... keczupu. Ta potrawa wywodzi si臋 jeszcze ze staro偶ytnego Rzymu, gdzie powstawa艂a z fermentowanych wn臋trzno艣ci ryb. Gratuluj臋 pierwszej osobie, kt贸ra zdecydowa艂a si臋 to spr贸bowa膰. Jednym z najwi臋kszych producent贸w tego sosu, by艂y Pompeje.  Podejrzewa si臋, 偶e zaprzestano produkcji tego sosu przez bardzo wysokie ceny soli.

Podsumowanie
Sos rybny to produkt, kt贸ry pozwala uatrakcyjni膰 nasze dania. W europejskiej kulturze mo偶e dziwi膰, 偶e do produkcji niekt贸rych gatunk贸w tego sosu, u偶ywane s膮 rybki, kt贸re ch臋tniej widzieliby艣my w akwarium, a nie na talerzu.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

馃彔馃摫Po偶egnanie ze smart home, czyli lepsze wrogiem dobrego馃摫馃彔

Najostrzejsze zupki chi艅skie

馃馃嵐Beninkaza szorstka (Benincasa hispida) - zrobisz z niej i herbat臋, i gulasz馃嵐馃