Czarny czosnek - nawet 10 razy zdrowszy niż zwykły

 


Jeśli rozejrzymy się po właściwościach produktów spożywczych dostępnych w sklepach, możemy zauważyć pewną prawidłowość. Im ciemniejszy kolor produktu, tym zwykle większa zawartość pożądanych substancji. Tak jest w przypadku pieczywa, ryżu czy warzyw. Idąc tym tropem, najlepsze byłyby dla nas produkty całkowicie czarne. Dzisiaj opiszę czarny czosnek, który zdaje się potwierdzać tę regułę.

Jak powstaje czarny czosnek?

Niestety nie wyrasta on z nasion…Czarny czosnek to nasz dobrze znany czosnek, który został poddany działaniu wysokiej temperatury i odpowiedniej wilgotności przez określony czas.

Przechodząc do konkretów - czosnek umieszcza się w temperaturze od 60 do 90  stopni na czas od 15 do 90 dni. 

Podczas tego procesu dochodzi do szeregu zmian struktury i składu czosnku, jego wnętrze fermentuje, a także zachodzi w nim reakcja Maillarda. Brzmi bardzo naukowo, ale w rzeczywistości ta reakcja jest bardzo często spotykana w przemyśle kuchennym. Odpowiada ona między innymi za smak krakersów, krówek czy kawy. Za reakcje odpowiadają naturalne enzymy występujące w czosnku.


W sieci znalazłem informację, że czarny czosnek można zrobić samemu, na przykład w wolnowarze lub maszynce do gotowania ryżu. Wydaje mi się, że jest to nieopłacalne - maszynka musi działać nieprzerwanie przez okres od 2 do 6 tygodni, a proces wiążę się z wydzielaniem silnego zapachu. Być może dobrym rozwiązaniem na polskie warunki, byłoby umieszczenie główek czosnku w naczyniu owiniętym folią aluminiową niedaleko jakiegoś pieca.

Kto wpadł na pomysł by jeść taki czosnek?

Wydaje mi się, że każda rozsądna polska gospodyni domowa, znajdując w kuchni ząbki czosnku o koloru węgla, raczej wyrzuciłaby go do śmietnika niż dodała do potrawy. Na szczęście w Azji mają inne podejście do takich “niestandardowych” produktów i właśnie z tego kontynentu przyszła moda na jedzenie czarnego czosnku. Wg anglojęzycznej Wikipedii, jest używany w Tajlandii ze względu na to, że wpływa pozytywnie na długowieczność, w Kambodży, jako środek wzmacniający odporność i w Korei, dla wzmocnienia. Zdobył popularność w Japonii, a obecnie najwięcej czarnego czosnku produkuje Hiszpania.

W Azji jest dodawany do wielu potraw, można tam kupić nawet napoje energetyzujące zawierające czarny czosnek.

Jak smakuje czarny czosnek?

Znacznie łagodniej niż zwykły. Jeśli powstawał z odmian czosnku o większej zawartości cukru, jest nieco karmelowy i delikatny, a w przeciwnym razie, może zawierać więcej kwasów, co upodabnia jego smak do przecieru pomidorowego. Ze względu na delikatny smak, łatwo jest go przyćmić dodatkiem przypraw. Można spotkać się z określeniami, że smakuje jak wędzona śliwka czy trufla, a struktura przypomina serek topiony. W kuchni ma wiele zastosowań - można go dodawać do potraw aby podbić ich smak, rozsmarowywać go na chlebie lub nawet jeść bezpośrednio. Proszek z czarnego czosnku można używać jak przyprawy. Czosnek dodany do zwykłych potraw będzie podbijał smak umami.

Wiele osób ma problemy z jedzeniem zwykłego czosnku, ponieważ jest on ciężkostrawny. Jeśli należysz do tej grupy, możesz zastanowić się nad włączeniem do diety znacznie łagodniejszego czarnego czosnku. Warto wspomnieć też o tym, że czarny czosnek nie powoduje nieprzyjemnego zapachu z ust.

Jakie zastosowania i właściwości ma czarny czosnek?

Zalety jedzenia zwykłego czosnku opisywałem wielokrotnie. Czosnek działa antybakteryjnie, poprawia pracę układu krwionośnego, wpływa korzystnie na trawienie. Czarny czosnek ma jeszcze ciekawsze zastosowania, ze względu na to, że zachodzą w nim procesy fermentacji. Jak już pewnie wiesz, produkty fermentowane są korzystne dla Twojego zdrowia, ponieważ wspierają funkcjonowanie flory jelitowej.


Czarny czosnek zawiera mnóstwo antyoksydantów, które wspierają pracę układu krwionośnego i mózgu, chronią przed nowotworami i poprawiają odporność. Najważniejszym antyoksydantem który znajdziemy w czarnym czosnku jest s-allilocysteina.

Jest też źródłem aminokwasów, także tych, których organizm nie potrafi wytworzyć samodzielnie. Podczas fermentacji, zmniejsza się w czosnku ilość piekącej allicyny, natomiast powstają inne aminokwasy. Znajdziesz w nim także związki siarki, kwas jabłkowy i skwalen i ważne minerały.

Czarny czosnek można kupić w sieci w formie ząbków, pasty, proszku lub całych główek. Dostępne są także kapsułki zawierające czarny czosnek.

Produkt może okazać się korzystny dla osób, które chcą zadbać o odporność organizmu. Ze względu na zawartość aminokwasów, będzie wspomagał odbudowę po chorobie oraz wpłynie korzystnie na pracę mózgu. W sieci znalazłem artykuły, które przypisują mu pozytywne działanie na układ moczowy, prawidłową pracę mięśni i stawów, oraz zapobieganie starzeniu organizmu. Dodaje też energii i dlatego szczególnie warto przyjmować go rano.

Podsumowując, czarny czosnek to niesamowity produkt. Na pierwszy rzut oka odrzuca wyglądem, w smaku nie przypomina prawie niczym zwykłego czosnku, a zawiera nawet do 10 więcej substancji korzystnych dla naszego organizmu.

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

🏠📱Pożegnanie ze smart home, czyli lepsze wrogiem dobrego📱🏠

Najostrzejsze zupki chińskie

🥒🍹Beninkaza szorstka (Benincasa hispida) - zrobisz z niej i herbatę, i gulasz🍹🥒